duminică, 17 februarie 2013

El Cid (Cidul)-1961

Spania secolului al unsprezecelea era cotropita de mauri care-si facusera fortarete .
El Cid, legendarul erou spaniol Rodrigo Diaz reuseste sa-si invinga dusmanii in lupta (interpretat de Charlton Heston, actor ales de Anthony Mann si pentru aspectul fizic impunator): deopotriva curajos dar si indurator, nobilul cruta vietile unor mauri invinsi, ceea ce atrage asupra sa invinuirea de tradator.
Acela care il acuza este insa tatal iubitei sale iar in lupta ce urma firesc, ca raspuns a onoarei ce trebuia aparata, Gomez este ucis. Jimena, desi acceptase casatoria cu Rodrigo, se retrage la manastire ,sfasiata intre indoiala si iubire.
El Cid reuseste sa-l invinga pe imparatul african ce invadase Valencia, iar locuitorii acestui tinut ii ofera tronul, acesta insa refuzindu-i.
Este lovit de o sageata ratacita si cu ultimile puteri, eroul nostru ii convige pe luptatorii sai pentru o ultima lupta de alungarea maurilor din Spania.
O drama romantica,un supererou, o iubire zbuciumata desfasurate pe fundalul razboiului dintre spanioli si mauri. Această peliculă rezumă saga zdrobitoare atât de populară in perioada anilor 60, care ne transmite multe mesaje ce pot cădea în banal în ochii unora, denunţând sentimente ca : patriotismul ; fidelitatea faţă de cetăţenii propiei ţări ; onoare ; neabaterea de la regulile onoarei cavalereşti ; responsabilitatea părinteasca si capacitatea de a se dedica , de a fi un lider bun al conaţionalilor săi.
Distributia: Charlton Heston-El Cid, Sophia Loren-Doña Jimena, Herbert Lom-Ben Yusuf, Raf Vallone -García Ordóñez, Geneviève Page-Doña Urraca - sora lui Alfonso VI, John Fraser-Alfonso VI Regele Castiliei, Douglas Wilmer-Al-Mu'tamin - Emirul din Zaragosa, Frank Thring-Al-Kadir- Quadir - Emirul din Valencia, Michael Hordern-Don Diego - tatal lui Rodrigo, Andrew Cruickshank-Contele Gormaz, Gary Raymond-Printul Sancho, primul nascut al Regelui Ferdinand, Ralph Truman-Regele Ferdinand, Massimo Serato-Fañez - nepotul lui Rodrigo, Hurd Hatfield-Arias, Tullio Carminati-Al-Jarifi.

2 comentarii:

  1. Da! Filme cum nu se mai fac, cu actori cum nu mai sint, despre eroi care nu mai au cum sa mai apara in zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este, din pacate! Va multumesc pentru comentariul dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere