luni, 11 februarie 2013

The Brothers Karamazov (Fratii Karamazov)-1958

O ecranizare a romanului lui Feodor Dostoievski.
Povestea unei familii de nobili rusi din Rusia sec. XIX dominata de tata, care va influenta negativ viata celor trei fii ai sai.
Fiodor este patriarhul unei familii dominate de violenta. Dupa Katia, logodnica lui Dmitri, alearga Ivan, in timp ce Fiodor si Dmitri si-o disputa pe carciumareasa Grusenka. Gelos pe toata lumea, bastardul Smerdiakov, fratele lor vitreg, cloceste razbunari. Aleksei monahul incearca sa aduca pacea in familie,dar rivalitatea ramane implacabila. Acest film are o pleiadă de actori deosebiţi care dau ecranizării şansa de a nu fi uitat sau ignorat.
Detaliat:
Frații Karamazov (rusă Братья Карамазовы) este ecranizarea ultimului roman al scriitorului rus Feodor Dostoievski, scris între anii 1878 - 1880.
Fiind considerat o operă literară de nivel mondial... Acțiunea filmului are în centru pe cei trei frați care au fiecare o predispoziție patologică pentru patimă. În sens metaforic se poate spune că frații alcătuiesc oarecum cele 3 ipostaze fundamentale ale omului. Dmitri, cel mai în vârstă, e un exponent al senzualismului și al trupului. Ivan, reprezintă intelectul, rațiunea. Interesant este revolta aparent atee a lui Ivan: el nu neagă existența lui Dumnezeu, ci nu poate accepta lumea așa cum a fost creată de Dumnezeu. Alexei ("Aleoșa"),personajul protagonist, e simbol al trăirii spirituale și al apropierii de Dumnezeu. Toți trei frații sunt în conflict cu tatăl lor Feodor Pavlovici Karamazov care reprezintă tipologia omului depravat ce duce o viață amorală și desfrânată. Smerdeakov, presupus al patrulea frate, fiu nelegitim, îl slujește pe tatăl lui, Feodor Pavlovici, evoluția sa este de asemenea interesantă; având ca principiu existențial sofismul el se dedică acestui concept care îl va duce în final la sinucidere. Dmitri ajunge din cauza unei datorii în conflict cu tatăl, având nevoie de bani pentru a se căsători cu Grușenka, un personaj care pare a fi în începutul filmului doar o tipologie("vampa"), dar se dovedește pe parcurs a fi mult mai complex, vădind trăiri și sentimente care reprezintă tema analizei psihologice abisale pe care o propune Dostoievski nu numai în acest caz, ci pentru toate personajele. Dmitri jură să-și omoare tatăl, care refuză să-i dea banii necesari, ajungând chiar în situația de a-l ataca fizic. Tatăl va fi omorât, iar bănuiala cade pe Dmitri care l-a amenințat și care, surprinzător, exact după moartea tatălui își procură cele 3000 de ruble de care avea nevoie. Astfel Dmitri este osândit la muncă silnică în Siberia. La început el acceptă sentința, considerând-o ca fiind modul ideal de a se căi pentru ura pe care a purtat-o tatălui său. El va fi însă convins de planul de evadare propus de Ivan. Alexei și Ivan reușesc să-l deconspire pe făptașul adevărat, fiul nelegitim al lui Feodor Pavlovici, Smerdeakov, care l-a omorât pe tatăl lor și care crezând că Ivan poate dovedi vinovăția lui, se va spânzura în ziua procesului. filmul este înțesat de o serie de întrebări cu caracter filozofic, ca de exemplu: a murit Dumnezeu?, cărora Dostoievski le propune soluții interesante, cât și de conflicte apărute între ateism și conștiința religioasă. Citate din cartea "Fratii Karamazov":
"Dacă voi fi ucis de asasini de rând, şi în mod special de fraţii mei, ţăranii ruşi, tu, ţarul Rusiei, nu trebuie să te temi de nimic pentru copiii tăi, ei vor domni sute de ani în Rusia. Dar dacă voi fi omorât de boieri, nobili şi dacă ei îmi vor vărsa sângele, mâinile lor vor rămâne mânjite cu sângele meu, pentru 25 de ani şi ei nu-şi vor spăla mâinile de sângele meu. Ei vor părăsi Rusia. Fraţii îşi vor ucide fraţii, şi se vor ucide şi se vor urî şi pentru 25 de ani nu vor fi nobili în ţară. Ţar al pământului Rusiei, dacă vei auzi sunetul clopotului care îţi va spune că Grigori a fost ucis, trebuie să ştii asta: dacă rudele tale mi-au provocat moartea, atunci nimeni din familia ta, adică nici unul dintre copii tăi sau dintre rudele tale, nu vor mai rămâne în viaţă pentru mai mult de doi ani. Vor fi ucişi de poporul rus."
"În acest moment, când adevărurile istorice sunt contrafăcute sub ochii noştri, iar implicarea în filmul de artă este aproape o aventură, cred că avem datoria să salutăm investiţia de curaj, de altruism şi, da, de utopie a realizatorilor."
"Viaţa este filmul, destinul este rolul pe care ţi-l dă regizorul!"
"Ori de câte ori te supui părerilor celorlalţi, îţi voalezi "filmul" propriei tale personalităţi." "Patria mea e lumea întreagă, fraţii mei sunt toţi oamenii."
Distributia filmului: Yul Brynner (Dmitri Karamazov), Maria Schell (Grushenka),Claire Bloom (Katya), Lee J. Cobb (Tatăl Karamazov), Richard Basehart (Ivan Karamazov), Albert Salmi (Smerdjakov), William Shatner (Alexi Karamazov). Feodor Mihailovici Dostoievski s-a nascut pe data de 30 octombrie 1821 la Moscova si a murit pe data de 28 ianuarie 1881 la St. Petersburg in Rusia.
Este unul dintre cei mai importanți autori din literatura universală, a cărui operă este o strălucită replică literară și filosofică la criza socială și spirituală a vremii sale, zugrăvind ciocniri polifonice între personaje originale și paradoxale, aflate într-o permanentă și pasionantă căutare a armoniei sociale și umane, marcate de un profund psihologism și tragism.
Cărțile sale sunt traduse și comentate în întreaga lume, după ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru și filme celebre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu