miercuri, 20 februarie 2013

The Agony and the Ecstasy (Agonie si Extaz)-1965

Adaptare cinematografica dupa un roman de Irving Stone, filmul este povestea conflictului dintre artistul renascentist Michelangelo si Julius al II-lea, supranumit "papa razboinicul".
Julius doreste ca Michelangelo sa picteze o fresca monumentala pe tavanul Capelei Sixtine, insarcinare pe care rebelul Michelangelo o refuza la inceput.
Strans cu usa, artistul se vede obligat sa accepte porunca, la insistentele lui Julius, care tine neaparat ca generatiile care vor veni sa-l tina minte prin intermediul operei de arta.
Secventele de pe campul de lupta cu Julius alterneaza cu pasajele in care Michelangelo incearca sa duca la bun sfarsit sarcina primita.
Filmul de asemenea incearca sa clarifice detaliile in legatura cu orientarea sexuala a artistului, mai ales prin prisma relatiei lui cu Contesa de Medici.
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni s-a nascut pe data de 6 martie 1475 la Caprese in Toscana care facea parte din Republica Florenta si a murit la Roma pe data de 18 februarie in anul 1564 la varsta de 88 de ani.
Distributia: Charlton Heston-Michelangelo, Rex Harrison – Papa Julius II, Diane Cilento – Contessina de'Medici, Harry Andrews – Bramante, Alberto Lupo – Ducele de Urbino, Adolfo Celi – Giovanni de' Medici, Venantino Venantini – Paris De Grassis, John Stacy – Sangallo, Maxine Audley – Femeia, Tomas Milian – Raphael.

2 comentarii:

  1. Am cartea lui Irving Stone si din 1976 de cand am cumparat-o am recitit-o aproape anual...de asa maniera incat am invatat pe din afara pasaje intregi din ea ! Cel mai impresionant insa este , sfarsitul ! Ala este ceva demn de Dumnezeu !!! Filmul din nefericire ...nu l-am vazut . In general m-am cam ferit de acest gen de ...superproductii . Daca am cartea...ce nevoie mai am de film ? A...pentru imaginile cu sculpturile sau cu picturile realizate de catre acest titan al artei Renasterii , da ar fi o explicatie insa...le aveam in inchipuire si am constatat cu stuppoare { nu-i prima oara te asigur mon ami cevalier } ca saint exact precum mi le-am imaginat eu la vremea cand ...invatam pe de rost cartea lui Stone ! Je vous remercier ! !Exceptional film , exceptionali cei ce posteaza astfel de filme ! Felicitari !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Avec plaisir si doresc sa va multumesc pentru felicitari si pentru acest frumos comentariu!

    RăspundețiȘtergere