sâmbătă, 11 mai 2013

Wuthering Heights (La rascruce de vanturi)-1939

Filmul este ecranizarea romanului "Wuthering Heights" scris de Emily Brontë in anul 1847.Actiunea se petrece la inceputul secolului al XIX-lea la o ferma din Yorkshire al carei stapan, D-l Earnshaw, sosit din calatorie, aduce in casa sa pe Heathcliff, un baiat gasit pe strada.Comportamentul salbatic si caracterul inchis al acestuia nu este pe plac celorlalti membrii ai familiei dar Heathcliff isi rascumpara gestul tatalui sau adoptiv muncind la treburile casei.
Cu timpul se naste o simpatie reciproca intre el si Cathy-fiica familiei Earnshaw, amandoi preferand salbaticia mlastinilor din zona si fiind mereu nedespartiti.Relatia lor are de suferit cand Cathy il cunoaste pe bogatul Edgar Linton cu care se si casatoreste, incantata de supusenia acestuia in contrast cu neinduplecarea lui Heathcliff.Dezamagit, Heathcliff paraseste tara si se intoarce peste ceva timp, cumparand Wuthering Heights-casa copilariei sale si casatorindu-se cu Isabelle Linton-sora lui Edgar, in gest de razbunare pentru tradarea suferita.Suferinta si dragostea celor doi nu este limitata nici de moartea lui Cathy.O poveste de dragoste sfasietoare si un final tragic.Distributia: Laurence Olivier-Heathcliff, Merle Oberon-Cathy, David Niven-Edgar Linton, Flora Robson-Ellen, Donald Crisp-Dr. Kenneth, Hugh Williams-Hindley Earnshaw, Geraldine Fitzgerald-Isabella Linton.

4 comentarii:

  1. Ei, de data asta pot spune cu mana pe inima ca filmul este mai bun decat cartea ! Cartea mi s-a parut chiar putin plictisitoare insa aici chiar se adevereste zicala aceea cu , "imaginea care face cat o mie de cuvinte " !Laurence Olivier, Sir Laurence Olivier ce mi-a ramas in memorie pentru interpretarea rolului principal " Hamlet". Excelenta interpretare !

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc pentru comentariul dumneavoastra!Intr-adevar filmul este extraordinar!Laurence Olivier absolut fantastic,dar in locul lui Cathy,eu as fi inclinat spre Vivien Leigh,aceasta nu inseamna ca Merle Oberon nu a jucat bine.Filmul este exceptional!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti place cum joaca Leight este evident ! Nu uita ca-n '38 atunci cand s-a inceput productia la "Gone With The WInd " Laurence Olivier{ pe atunci inca nu era " SIR " } a fost ce-l ce a recomandat-o pentru acest rol , iar cand David O. Selznick a vazut-o a exclamat : "Aceasta-i pe Scarlet ! " , si a fost aleasa instantaneu din peste 400 de candidate pentru rolul respectiv . Stai linistit, dupa "Gone With The Wind"....De altfel " gurile rele " faceau vorbire pe atunci despre o anume idila ce existase la vremea respectiva intre Olivier si Viviane Light iar apoi , intre ea si....mai multa " lume buna" din industria cinematografiei Hollywood-iene , n-o spun eu ci....chiar ea intr-o carte de memorii .Deosebit de Leight , Merle Oberon avea ...inclusiv decenta , bun simt si....clasa sau educatie daca-ti place mai mult , iar asta a deosebit-o si-o deosebeste de ...cealalta .N-am sa stau acum sa-ti citez ce credea Bette Davis , Greta Garbo, Olivia De Havillarrd sau alte actrite despre Vivien Leight, le consider simple rautati strict feminine , chiar normale intre niste actrite de mana intai , trebuie s-o recunoastem ,ca ne place sau nu !

    RăspundețiȘtergere
  4. Va multumesc pentru comentariul dumneavoastra!Eu m-am referit la talentul actoricesc pe care-l avea Vivien Leigh s-au Lady Olivier!Am spus,ca si Merle Oberon a jucat bine,dar in 1939 Leigh si Olivier erau deja impreuna,ei reusind sa se casatoreasca in anul 1940.De aceea m-am gandit ca ei doi ar fi fost mai potriviti,dar oricum si distributia care a fost a iesit destul de bine!Cred c-ati vazut "That Hamilton Woman" realizat in 1941,filmul a iesit extraordinar,jucand impreuna cei doi!Cu toate acestea inca o data va spun,Merle Oberon a jucat destul de bine!O carte frumoasa si un film extraordinar!

    RăspundețiȘtergere