luni, 11 februarie 2013

Maria Margarete Anna Schell (Maria Schell)-Frumusetea unei mari actrite.

Maria Margarete Anna Schell s-a nascut pe data de 15 ianuarie 1926 in Viena si a murit pe data de 26 aprilie 2005 in Preitenegg, regiunea Kärnten,in Austria.
A fost una dintre cele mai mari vedete din cinematografia mondiala si bineinteles si a Austriei.
Maria Schell a fost fiica lui Hermann Ferdinand Schell, un scriitor elvețian și al Margarethei Noé von Nordberg, o actriță vieneză. Ea petrece începutul copilăriei împreună cu frații ei, Maximilian, Carl și Immy, în Austria. După anexarea Austriei (Anschluss-în anul 1938), Maria Schell impreuna cu familia se refugiaza în Elvetia la Zürich.
Primul rol îl va juca în filmul Steinbruch (Cariera de piatră), în anul 1942 alături de Heinrich Gretler.
Ea a jucat atunci sub numele de Gritli Schell, si sa nu uitam, ca cel de-al doilea razboi mondial (a început la 1 septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania, pana în 1945, pe data de 30 aprilie, cand promotorul acestui razboi (Adolf Hitler) moare) era in plina desfasurare, ulterior va începe să studieze și să se ocupe mai mult de teatru.
Din anul 1941 începe cariera în domeniul cinmatografiei, va primi în anul 1949 rolul principal în filmul Der Engel mit der Posaune (Îngerul cu trombon). Urmează o serie de filme cu roluri jucate alături de actori de talia lui Dieter Borsche și O. W. Fischer. Cu rolul jucat în filmul, Die letzte Brücke (Ultimul pod) ea va câștiga ca cea mai bună actriță, în anul 1954 Marele premiu de festivalul de filme de la Cannes (Palmierul de aur). În același an câștigă în Veneția cu rolul unei spălătorese jucat în filmul „Coppa Volpi“ premiul de cel mai bun film străin, fiind nominalizat pentru premiul Oscar. Pe timpul căt este la Hollywood, va juca cu mult succes rolul lui Grușenka împreună cu Yul Brynner în Frații Karamazov. Urmează să joace împreună cu Gary Cooper (in Spânzurătoarea) și cu Glenn Ford (in Cimarron). Un alt film cunoscut în care joacă Shell în anii 1960 este Solange Du da bist (Cât timp tu ești aici).
 Dar filmul "Le Notti bianche" (Nopti albe), ii aduce o recunoastere internationala, extrem de mare, filmul fiind premiat la Veneția cu Leul de Argint (Leone d’Argento), dar interpretarea, sensibilitatea, frumusetea naturala a acestei minunate Maria Schell si jucand alaturi de doi mari actori, Marcello Mastroianni si Jean Marais, numele actritei Maria Schell, ramanind pentru totdeauna in memoria publicului.
Maria Schell a fost căsătorită între anii 1957 - 1965 cu regizorul Horst Hächler,avand un fiu pe nume Oliver, iar între anii 1966 - 1986 cu regizorul Veit Relin, avand o fiica pe nume Marie-Theres Relin.
Ambele căsătorii au fost încheiate prin divorț.
Ultimii ani de viață îi va petrece retrasă la munte în regiune Kärnten. Suferă două hemoragii cerebrale, iar în anul 2005 de sarbatoarea paștelui va muri în spital în urma unei pneumonii.
Sensibilitatea si frumusetea Mariei Schell o fac sa ramana si astazi in memoria noastra a tuturor!
Vielen dank Maria Schell!

Un comentariu: