vineri, 26 aprilie 2013

Ultima noapte de dragoste-1979

Pe fundalul atmosferei din România în perioada premergătoare primului război mondial, filmul urmăreşte, interferând trecutul cu prezentul ca şi romanul lui Camil Petrescu care l-a inspirat, transformarea dramatică şi brutală a conştiinţei unui intelectual român - Tudor Gheorghiu - sub influenţa pasiunii devastatoare pentru soţia sa. Aflat pe front, el îşi părăseşte soldaţii pentru a-şi verifica iubita dacă îl înşală cu avocatul Nicolau. În acest timp, subunitatea sa este decimată. Apăsat de sentimentul vinovăţiei, cere să fie judecat de Curtea Marţială, care îl condamnă la moarte. Acţiunea războiului este tăiată de lungi şi lirice flash-back-uri, în care sunt inserate evenimente de viaţă şi de familie care reconstruiesc viaţa eroului. Dincolo de un oarecare teatralism ce dă operei un ritm cam static, regizorul ştie să impună o poveste şi o dramă, excelent ajutat de suflul epic al leit motivului muzical care străbate filmul de la început până chiar la genericul de final.
Distributia: Vladimir Găitan, Joanna Pacula, Sergiu Nicolaescu.

2 comentarii:

  1. Ce carte , ce carte....ce film !Scena de la Bellu ...exceptionala !Un Gheorghe Dinica stralucitor ca de obicei iar Gaitan...s-a achitat bine de sarcina de a-l interpreta pe Tudor Gheorghiu...profesorul de filozofie ce nu putea sa-si gaseasca locul printre oamenii obisnuiti in transee. Iar Joanna Pacula...Nu stiu pe unde am citit ca : " o femeie frumoasa in momentul in care da de bani devine mai periculoasa decat dinamita " iar ea a dovedit-o din plin...in rolul fostei colege de studentie si actualei sotii a lui Tudor evident .Nicolaescu in rolul lui Nicolau....nici nu-mi inchipuiam alta infatisare a avocatului respeciv .Atentie , Camil Petrescu a povestit de multe ori in romanele sale intamplari traite , oameni ...care au fost , care au trait , au existat , deci mare lucru n-ar fi daca Tudor Gheorghiu n-ar reprezenta pe cineva cunoscut de el .

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce nu? In mare parte cartile mari sunt inspirate din fapte reale s-au personaje adevarate!Mai este nevoie sa mai amintesc de "Dama cu camelii",unde chiar autorul cartii respective a trait acea frumoasa si totodata o tragica poveste de iubire? Iar exemplele pot continua! Va multumesc si va astept!

    RăspundețiȘtergere