marți, 7 mai 2013

Le Chevalier Jean de Pardaillan: "Domnul să-l apere pe ultimul reprezentant al cavalerilor de altădată!"-"Ultimul Cavaler!"



"— Doamnelor, domnilor, regele Franţei nu crede că se înjoseşte prezentându-vă el însuşi pe domnul cavaler de Pardaillan. Se va spune oare că este o unică onoare în fastul acestei curţi regale? Nu dezaprob. Dar nu se cuvine oare că unuia dintre aceşti oameni minunaţi, unici în lume, să i se acorde onoruri unice? Cavalerul de Pardaillan este unul dintre acei eroi de legendă, fără teamă şi fără pată, aşa cum nu s-au mai văzut de la moartea cavalerului Bayard, de neştearsă memorie. Dacă ar fi vrut, ar fi fost de treizeci de ani duce şi pair, mareşal al Franţei, prim-ministru, acoperit de bogăţii, de glorie şi de onoruri. Dar, cinstit şi dezinteresat ca vitejii din vechiul ordin al cavalerilor, al cărui ― vai! ― este unic reprezentant în viaţă, a refuzat totul, s-a dat la o parte cu bună-ştiinţă, a vrut să trăiască sărac şi necunoscut, cu modestul său titlu de cavaler!"

4 comentarii:

  1. Oricat ti se va parea de ciudat acest cavaler de Pardallian ....a existat si-n realitate . A fost unul dintre apropiatii lui Henri le Grand ...{ Henric al IV-lea unul dintre cei mai iubiti si in acelasi timp contestati regi ai Frantei}, fiind prin nastere un urmas al bunicului si tatalui sau ce au facut parte din Ordinului Cavalerilor Sfantului Mormant iar pentru serviciile aduse regalitatii i-au fost conferite titlul nobiliar de conte de Mergesy precum si Ordinul Jartierei ...adica ceea ce bearnezul{ de altfel binecunoscut in istorie pentru proverbiala-i zgarcenie } putea da ...fara sa-l coste nici un ban .Michael Zevaco a gasit acest nume si anume referinte asupra personajului { ca si ilustrul sau predecesor Alexandre Dumas pere numele lui D'Artagnan } in paginile unor cronici de la acele vremuri , mai precis despre Noaptea Sfantului Bartholomeu unde se povesteau actiunile unui : " nobil , cavaler prin nastere si nobil prin fapte . Simplu cavaler ce prin faptele sale s-a dovedit un demn urmas al lui Bayard { eroul Frantei n.r. } dar si un urmas al lui Arthur si a cavalerilor sai ". Asa spune Zevaco ca povesteste cronicarul acelei vremi . Cine are rabdarea sa citeasca toate cele vreo zece sau chiar douasprezece carti referitoare la Pardallian si "faptele "sale ...sa fie sanatos ...ai doresc lectura placuta { si chiar este o lectura placuta m-am convins personal la vremea respectiva adica in urma cu vreo....N ani } eu personal ma multumesc cu filmul ...mai ales ca -mi place cum interpreteaza Gerard Barray personajul respectiv : zambitor , nonsalant in fata pericolelor si mai ales cavaler in fata damelor pastrandu-si camasa la fel de imaculata ca-n primul cadru .

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc pentru comentariu si asa si este,intr-adevar Le Chevalier de Pardaillan a existat si in realitate,ca si dealtfel capitanul-locotenent al muschetarilor Charles d’Artagnan,devenit dupa moartea lui Jean-Armand du Peyrer (Comte de Tréville)!Cat despre cartile lui Michel Zévaco,sunt absolut extraordinare,iar intreg ciclul "Pardaillan",l-am citit si il recitesc de fiecare data cand imi este dor de acest fantastic Cavaler,de la care am multe de invatat!
    Ciclul Les Pardaillan-Cavalerii Pardaillan-cuprinde:
    1) Les Pardaillan. (1902/1907)-Cavalerii Pardaillan
    2) L’Épopée d’Amour. (1902/1907)-Epopeea dragostei
    3) La Fausta. (1903/1908)-Fausta
    4) Fausta vaincue. (1903/1908)-Fausta învinsă
    5) Pardaillan et Fausta. (1913)-Pardaillan şi Fausta
    6) Les Amours du Chico. (1913)-Iubirile lui Chico
    7) Le Fils de Pardaillan. (1914/1916)-Fiul lui Pardaillan
    8) Le Trésor de Fausta. (1914/1916)-Comoara Faustei
    9) La fin de Pardaillan. (1926)-Sfârşitul lui Pardaillan
    10) La fin de Fausta. (1926)-Sfârşitul Faustei
    Pe curand!

    RăspundețiȘtergere
  3. Oare s-ar putea gasi seria "Le chevalier de Pardaillan" din 1988?

    RăspundețiȘtergere
  4. "Le chevalier de Pardaillan" realizat in anul 1988 cu Patrick Bouchitey in rolul cavalerului de Pardaillan nu l-am gasit deloc.
    Imi pare rau!

    RăspundețiȘtergere