marți, 28 mai 2013

"―Iata! Ma numesc Jean Valjean. Sunt ocnas. Am stat nouasprezece ani la ocna.Cinci ani pentru furt prin spargere, am furat o paine si patrusprezece ani pentru c-am incercat sa evadez de patru ori. Mi s-a spus ca sunt foarte primejdios!"

"— Există oameni, care nu merită numele de oameni. Sunt cei laşi care nu s-au luptat niciodată şi care simt nevoia să-i tortureze pe cei învinşi ca să se încredinţeze că sunt învingători."
"Atîta vreme cît va exista, din pricina legilor şi a moravurilor, un blestem social, care creează în chip artificial, în plină civilizaţie, adevărate iaduri, agravînd cu o fatalitate omenească destinul, care e de esenţă divină; atîta vreme cît cele trei probleme ale secolului : înjosirea omului prin exploatare, decăderea femeii prin foamete, atrofierea copilului prin puterea întunericului, nu vor fi rezolvate; atîta vreme cît în anumite pături constrîngerile sociale vor fi cu putinţă ; cu alte cuvinte, şi într-un sens şi mai larg , atîta vreme cît pe pămînt vor dăinui ignoranta şi mizeria — cărti de felul celei de faţă nu vor fi zadarnice. "- Hauteville-House, 1 ianuarie 1862.- Victor Hugo.
"―Iata! Ma numesc Jean Valjean. Sunt ocnas. Am stat nouasprezece ani la ocna. Cinci ani pentru furt prin spargere, am furat o paine si patrusprezece ani pentru c-am incercat sa evadez de patru ori. Mi s-a spus ca sunt foarte primejdios. Am fost eliberat acum patru zile si sunt in drum spre Pontarlier, locul unde trebuie sa ajung. Am facut patru zile de la Toulon. Astazi am facut douasprezece leghe pe jos. Asta-seara, cand am ajuns aici, m-am dus la un han,dar m-au alungat din pricina livretului meu galben pe care l-am aratat la primarie. Asa trebuia. M-am dus la alt han. Mi s-a spus: "Pleaca!" La fel ca si dincolo. Nimeni n-a vrut sa ma primeasca. M-am dus la inchisoare; temnicerul nu mi-a deschis. Am intrat in cusca unui caine. Cainele m-a muscat si m-a alungat, parc-ar fi fost om.S-ar parea ca stia si el cine sunt. M-am dus pe camp sa ma culc sub stele. Nu era nici o stea. M-am gandit c-ar putea sa ploua si ca nu exista in cer cineva care sa impiedice ploaia si m-am intors in oras, ca sa mi se tranteasca o usa in nas. Colo, in piata, ma culcasem pe o piatra. O femeie cumsecade mi-a aratat casa dumneavoastra si mi-a spus: "Bate si-acolo!" Am batut.Ce-i aici? E un han? Am bani. Avutul meu. O suta noua franci si saptezeci si cinci de centime, pe care i-am castigat la ocna, in nouasprezece ani, prin munca mea. Platesc.Ce-mi pasa? Am bani. Sunt foarte obosit. Am facut douasprezece leghe pe jos. Mi-e foame. Pot sa raman?"
Fragment din cartea "Mizerabilii" de Victor Hugo.
O carte care a durat 32 de ani pentru a fi scrisa! Inceputa in Franta in anul 1830 si continuata in exil, mai precis in Belgia si terminata in anul 1862, Victor Hugo a adus un răspuns la o problema majoră în care „mizerabilul" se numeşte omul.

7 comentarii:

  1. Filmul "Les misérables" versiunea din 1958 cu Jean Gabin, il puteti vedea la sectiunea "Filme Clasice: Drama".

    RăspundețiȘtergere
  2. Avand in vedere ca cine stie cand " ne vom revedea " imi permit stimati cavaleri sa va urez de pe acum un Craciun cat mai fericit cu putinta { MERRY CHRISTMAS , cum spun " vecinii " nostri , americanii d e la baza militara de la ....Deveselu ;-) } sa aveti parte d e sarbatori cat mai placute petrecute alaturi d e cei dragi voua si pentru d e Revelion { New Year eve's conform acelorasi " vecini " americani de la .... aceeasi baza militara } va doresc un AN NOU 2014 CAT MAI BUN , CU CAT MAI MULTA SANATATE SI MULTA , MULTA FERICIRE C-O MERITATI DIN PLIN !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumesc pentru aceste urari si as putea sa spun ca sunteti intr-adevar primul om care s-a gandit si la "Cavaler" cu ocazia acestor sarbatori!
    Inca o data va multumesc si dumneavoastra va doresc aceleasi urari de bine si de sanatate!
    La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  4. M-am bucurat foarte mult sa aflu acest sit.

    Aveti cumva filmul romanesc produs in anii '80 'Rug si flacara'?

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc pentru comentariu! "Rug si Flacara" nu l-am gasit inca!

    RăspundețiȘtergere