luni, 1 decembrie 2014

Edmond Dantès si domnul Morrel.

 "Morrel luă în mâini capul fiului său, îl apropie şi-l sărută de mai multe ori:
 — O, da, da, spuse el, te binecuvântez în numele meu şi în numele a trei generaţii de oameni fără cusur, ascultă ce spun ei prin glasul meu: Providenţa poate să reclădească edificiul pe care nenorocirea l-a nimicit. Văzând că am murit de o astfel de moarte, se vor înduioşa de tine chiar cei mai neînduplecaţi; ţie îţi vor dărui poate răgazul pe care mi l-ar fi refuzat mie; caută atunci ca termenul ruşinos de "faliment" să nu fie rostit; aşează-te la lucru, munceşte, luptă cu ardoare şi curaj, tinere: trăiţi, tu, mama şi sora ta, din strictul necesar, pentru ca, zi cu zi, bunurile celor faţă de care sunt dator, să sporească şi să fructifice în mâna ta. Gândeşte - te că va fi o zi frumoasă, o zi mare, solemnă, aceea a reabilitării, ziua când vei spune în biroul acesta: "Părintele meu a murit pentru că nu putea să facă ce fac eu astăzi; dar a murit liniştit şi calm, pentru că murind, ştia că eu o voi face.
— Tată, tată, exclamă tânărul, dacă totuşi ai putea să trăieşti?"

"— Fii fericit, suflet nobil; fii binecuvântat pentru tot binele pe care l-ai făcut şi-l vei mai face; iar recunoştinţa mea să rămână în umbră ca şi binefacerea ta."

"Şi acum, spuse necunoscutul, adio bunătate, omenie, recunoştinţă... Adio tuturor sentimentelor care înfloresc inima... M- am substituit Providenţei pentru a răsplăti pe cei buni... Dumnezeul răzbunător să-mi dea locul său, ca să-i pedepsesc pe cei răi!"

5 comentarii:

  1. Va urez Craciun Fericit!
    Si multumesc pentru filmele excelente de pe acest site. Poate mai gasiti si altele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc mult pentru aceasta urare, si dumneavoastra va spun un Craciun Fericit si sa fie totul bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. PENTRU ANUL NOU 2015 SI ...PENTRU TOTI ANII CE VOR URMA....MULTA SANATATE { se zvoneste prin targ ca-i...mai buna decat ORICE !! } , FERICIRE PENTRU VOI STIMATI CHEVALIERS , PENTRU FAMILIILE DUMNEAVOASTRA , PENTRU TOTI CEI DRAGI [ fireste si pentru aia mai putin dragi caci...ce-i omul fara dusmani } , PENTRU VIZITATORII ACESTUI BLOG DE EXCEPTIE SI ....FIRESTE , DEJA TRADITIONALUL : LA MULTI ANI PENTRU VOI ONORATI " CAVALERI " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Va multumesc foarte mult pentru aceasta frumoasa urare! La Multi Ani si dumneavoastra, sanatate si fericire si tuturor celor ce viziteaza acest blog, aceeasi urare le spun, sanatate si bucurie si La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  5. VA SALUT CU MULTA BUCURIE!!STEFAN MA NUMESC SI IMI PLAC F. MULT FILMELE CLASICE SAU... ASAZISE VECHI.. PUTETI POSTA SI FILME LA CERERE??

    RăspundețiȘtergere