joi, 21 februarie 2013

La Reine Margot (Regina Margot)-1994

Filmul este inspirat din evenimentele istorice ce au avut loc in noaptea din 24 august 1572, noapte care mai este cunoscuta si sub numele de Noaptea Sfantului Bartolomeu.
Filmul este povestea celui mai sangeros masacru din istoria Frantei.
In acest film ne este prezentata o Franta sfasiata de un razboi religios.
Pentru a mentine pacea, Caterina de Medicis a pus la cale o nunta fortareata intre Margot de Valois, sora Regelui catolic Charles IX, si Regele Henri de Navarre, nunta care ar fi trebuit sa puna capat razboiului dintre catolici si protestanti dar care in realitate va declansa un masacru infiorator cunoscut in istorie drept Masacrul din Noaptea Sf. Bartolomeu.
Vinovata pentru tot sangele varsat la Paris si nu numai a fost Caterina de Medicis.
In timpul acelei nopti, Margareta de Navara ascunde si ingrijeste un protestant scapat din masacru.
Tanarul La Mole si frumoasa regina traiesc o scurta si intensa poveste de dragoste, cu final tragic.
Un film dramatic, intens, incarcat de intrigi secrete, jocuri de culise, otraviri si instigatii la incest, in care luptele pentru putere exista si sunt hranite de orgolii, violenta si frica de moarte.
Distributia: Isabelle Adjani-Margaret of Valois,(Regina Margot), Daniel Auteuil as Henri de Bourbon,(mai tarziu Henry IV), Jean-Hugues Anglade-Charles IX,Vincent Pérez-La Môle,Virna Lisi-Catherine de' Medici, Dominique Blanc-Henriette de Nevers, Pascal Greggory-Henri,(Duke of Anjou,mai tarziu Henry III), Miguel Bosé-Henry I,(Duke of Guise).
Margareta de Valois s-a nascut pe data de 14 mai 1553 la Château de Saint-Germain-en-Laye si a murit la varsta de 61 de ani pe data de 27 mai 1615 la Hostel de la Reyne Margueritte din Paris.
A fost cunoscută drept Regina Margot, a fost mai întâi regina Navarei și apoi a Franței.
Născută la palatul Saint-Germain-en-Laye și poreclită Margot de către frații săi, era fiica lui Henric al II-lea al Franței și al Caterinei de Medici.
Trei din frații săi au devenit regi ai Franței: Francisc al II-lea, Carol al IX-lea și Henric al III-lea.
Sora sa, Elisabeta de Valois, va deveni cea de-a treia soție a regelui Filip al II-lea al Spaniei.
Prin căsătoria cu Henric al IV-lea (Henri le Grand) devine regină a Navarei.
Marguerite de France, sora regelui Carol al IX-lea (1561-1574), pe care acesta o alintase Margot s-a căsătorit cu Henric, care a devenit rege sub numele de Henric al IV-lea.
Se știe cu cât lux de amănunte a fost pregătit evenimentul, care urma să pună capăt definitiv războaielor civile religioase și împăcării dintre catolici și hughenoți, cel puțin printr-o căsnicie de compromis.
Baluri, petreceri, tot ce putea oferi luxul curții franceze de atunci, a culminat în mod tragic cu episodul Nopții Sfântului Bartolomeu. În timpul Nopții Sfântului Bartolomeu, Margareta de Navara ascunde și ingrijeste un protestant scăpat din masacru. Tânărul La Mole și frumoasa regină trăiesc o scurtă și intensă poveste de dragoste. Regina Margot rămâne, mai presus de toate, romanul dragostei si al prieteniei scris atat de frumos de Alexandre Dumas Tatal. La Reine Margot a construit spitale si a ajutat manastiri, a insistat pentru traducerea Bibliei in franceza dar si pentru cea a Decameronului.

Un comentariu: