miercuri, 20 februarie 2013

Ulisse-1954

Este o adaptare dupa "Odiseea" lui Homer in care stele precum Kirk Douglas, Anthony Quinn sau Silvana Mangano isi dau concursul pentru a reda cat mai bine povestea eroului Ulisse (Kirk Douglas).
Povestea începe, ca întotdeauna, cu Ulisse care pleacă să lupte în Războiul troian lăsând acasa pe credincioasa sa sotie Penelope (Silvano Magnano).
Ulisse are "prostul" obicei de a sfida zeii acestia il pedepsesc si este sortit sa călătorească fără ţintă peste mare. Drumul eroului nostru este presarat cu obstacole si tot felul de pericole, se confrunta cu un ciclop, rezista cantecelor fatale ale sirenelor, invinge farmecele unei vrajitoare, până când reuseste sa-si invinga soarta.
Au trecut zece ani de la încheierea războiului troian, iar Ulisse încă tot nu s-a întors acasă.
În absenţa sa curtea regală din Ithaca se umple de predendenţi la mâna Penelopei (soţia lui Ulisse) pe care toată lumea o consideră văduvă. Aceștia nu se sfiesc să mănânce și să bea continuu pe cheltuiala gazdei și să râdă de Telemachus (fiul lui Ulisse).
Pentru că luarea unei decizii în privinţa alesului a fost mereu amânată, Antinoos (unul dintre pretendenţi) va face presiuni pentru a grăbi luarea unei decizii. În acest timp Ulisse va naufragia pe o insulă din apropiere și va ajunge la curtea regelui Alcinous.
Suferind de amnezie, Ulisse își va demonstra însă abilităţile fizice, ceea ce o va face pe Nausicaa (fiica regelui) să se îndrăgostească de el. Se vor căsători oare?
Homer a fost un poet și rapsod grec legendar, căruia i se atribuie scrierea Iliadei și Odiseei.
Istoria spune că Homer ar fi fost orb, iar diferite orașe ioniene își revendicau locul de naștere al poetului, însă mai departe biografia sa este aproape necunoscută.
Există o dezbatere intelectuală considerabilă în privința existenței lui Homer ca persoană reală, unii considerând că acesta ar fi fost un nume dat unuia sau mai multor poeți orali ce cântau materiale de epopee tradiționale.
În mod repetat s-a dezbătut dacă același poet era autorul atât al Iliadei, cât și al Odiseei.
Distributia: Kirk Douglas-Ulisse, Silvana Mangano-Penelope/Circe, Anthony Quinn-Antinoo, Rossana Podestà-Nausicaa, Jacques Dumesnil-Alcinoo,Sylvie-Euriclea, Franco Interlenghi-Telemaco, Elena Zareschi-Cassandra, Evi Maltagliati-Anticlea, Ludmilla Dudarova-Arete,Tania Weber-Eucalicanto, Piero Lulli-Achille, Ferruccio Stagni-Mentore, Alessandro Fersen-Diomede,Oscar Andriani-Calope, Umberto Silvestri-Polifemo, Gualtiero Tumiati-Laerte, Teresa Pellati-Melanto.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu