miercuri, 20 februarie 2013

La grande Illusion (Iluzia cea mare)-1937

Film rar, si de aceea nu exista subtitrare si imi cer scuze anticipat.
In drama Iluzia cea mare / La grande illusion, un film de razboi al lui Jean Renoir, mai multi colegi de detentie sapa un tunel prin care sa poata evada.
Cand, in sfarsit, tunelul este gata, prizonierii afla ca urmeaza a fi transferati intr-un alt lagar.
In timpul primului razboi mondial doi ofiteri francezi sunt capturati de nemti.
Cei doi ofiteri sunt Capitanul De Boeldieu care in timpul vietii civile a fost un aristocrat si Locotenentul maresal care in viata sa a fost mecanic.
Ei intalnesc alti prizonieri cu pregatiri diverse cum ar fi si fiul unui bancher evreu bogat.
Ei reusesc sa scape si peste cateva luni se intalnesc din nou intr-o fortareata comandata de aristocratul Van Rauffenstein. De Boeldieu leaga o prietenie cu Maresalul Rosenthal si planuiesc sa evadeze iar.
La grande illusion  este cea mai buna creatie a regizorului Jean Renoir si are ca subiect framantarile unui grup de prizonieri francezi aflati intr-o tabara de concentrare germana in timpul Primului Razboi Mondial.
In acest lagar sunt adunati oameni din toate paturile sociale, de la simpli muncitori pana la industriasi sau chiar baroni care, in viata civila practic nici nu s-ar baga in seama.
Totusi, in acest context ei , adica mecanicul Lt. Maréchal, aristocratul Capt. de Boeldieu si industriasul evreu Lt. Rosenthal, socotesc ca este mult mai util sa puna umarul impreuna pentru a incerca o evadare.
Din pacate, isi dau seama ca unul dintre ei trebuie sa se sacrifice pentru ca ceilalti doi sa scape, iar acest rol si-l asuma baronul, care a fost recunoscut de catre comandantul lagarului, Capt. von Rauffenstein, si el o persoana cu sange albastru. Pentru gestul sau, de Boeldieu este executat, iar cei doi evadati sunt haituiti prin munti de catre soldatii germani. Salvarea lor vine de la o vaduva bavareza care ii pune pe picioare si ii ajuta sa fuga in Elvetia. Distributia: Jean Gabin-Lt. Maréchal, Pierre Fresnay-Capt. de Boeldieu, Erich von Stroheim-Major von Rauffenstein, Marcel Dalio-Lt. Rosenthal, Dita Parlo-Elsa.

2 comentarii:

  1. Am un examen de cinema saptamana viitoare si mi-a fost foarte de ajutor postarea ta!
    Iti multumesc mult :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu multa placere si mult succes in viitor!

    RăspundețiȘtergere