miercuri, 15 mai 2013

Cool Hand Luke (Luke, mână rece)-1967

Lucas Jackson, un individ dintr-o bucata, care pune mereu curajul inaintea gandirii logice, se opune din rasputeri regulilor existente. Dupa ce vandalizeaza stalpii de parcare dintr-un oras, beat fiind, Luke ajunge intr-o inchisoare cu program de munca, unde dobandeste rapid respectul celorlalti detinuti si devine un adevarat model. Luke reuseste sa intre in gratiile celui mai influent detinut, "Dragline", care-l porecleste "Cool Hand Luke". Cu timpul, Luke incepe sa evadeze si sa revina incatusat, doar cand il prind autoritatile. Acest joc de-a soarecele si pisica devine frustrant pentru cei din conducerea inchisorii, care sunt determinati sa-l reeduce pe Luke in spiritul supunerii. "Luke, mana rece" nu renunta insa la felul sau de a fi pentru nimic in lume, sfidand in continuare regulile si acceptand orice provocare venita din partea colegilor sai detinuti sau a conducerii...Distributia: Paul Newman-Luke Jackson.

2 comentarii:

  1. Sper ca nu-i necesar sa-ti spun onorate prieten ca am mai vazut acest film, fie pe TCM { sau cum dracu se numea inainte } , fie pe alte " canale " insa, fiind vorba despre un film in care Paul Newman este interpret principal ...chiar nu conteaza de cate ori al vizionez : de fiecare data constat ca filmul respectiv este ...mai bun ca data trecuta ! Da , un film adevarat , despre un sistem judiciar inflexibil si chiar criminal la un moment dat , de aceea a si fost nevoie ca americanii sa revizuiasca conditiile de " cazare " in inchisorile statale sau federale . "Sunt un evadat " cu Paul Muni in rolul principal trata tocmai aceasta situatie iar cel putin una din tentativele de evadare pe care a incercat-o si Lucas Jackson { Paul Newman } este copiata la virgula dupa cartea in urma careia a rezultat scenariul la filmul sus amintit .Ca de obicei , Paul Newman da totul pentru acest rol ! "Chestia" cu ouale fierte pe care a fost nevoit sa le manace in urma pariului { de fapt aceasta era o pedeapsa pentru cei ce incercau sa fure alimente } fiind pe jumatate reala sau cel putin asa sustinea presa cinematografica a vremii .Paul Newman a fost la un pas de a se inbolnavi iar compania de asigurari la care era ...asigurat actorul , fiind la mica distanta de a da in judecata producatorii filmului deoarece nu i-au asigurat lui Newman { STAR inca de la vremea aceea } respectiva dublura , respectivul ...."cascador " care sa manace ouale in locul sau , si chiar pe Newman deoarece incalcase conditiile contractului ! Un film mare , un film trist , un film adevarat, un film care merita vazut , un film cu Paul Newman ,un film pentru care-ti spun : Merci mon ami chevalier !

    RăspundețiȘtergere
  2. Avec plaisir si va multumesc pentru comentariu!Acest frumos film arata de fapt realitatea si eu nu cred ca s-au schimbat prea multe de atunci,iar Paul Newman si toti ceilalti actori au fost pur si simplu fantastici!
    Inca o data va multumesc si va astept!

    RăspundețiȘtergere