Intr-o lume in care predomina filmele pline de murdarii si violente, alcool si droguri, in care sunt aduse aproape de note maxime, noi alegem marile capodopere cinematografice, de cea mai buna calitate. Atat filmele cat si cartile de valoare, sunt cel mai bun mijloc de educatie.
sâmbătă, 16 martie 2013
Gone with the Wind (Pe aripile vantului)-1939
“Filmul care a schimbat pentru totdeauna istoria cinematografica a Hollywood-ului”, asa cum a fost supranumit de catre criticii de specialitate, “Pe aripile vintului” este ecranizarea romanului cu acelasi nume semnat de Margaret Mitchell. Cistigator a 9 Premii Oscar printre care si cele pentru cel mai bun film, cea mai buna actrita intr-un rol principal si cel mai bun regizor, filmul a marcat generatii intregi de consumatori de film de lung-metraj de buna calitate.Actiunea acestui film clasic spune povestea iubirii intre Scarlett O’Hara siI Rhett Butler in timpul unuia dintre cele mai importante momente din istoria Americii, Razboiului Civil. Este povestea unei femei egoiste care nu vrea sa-si recunoasca sentimentele fata de barbatul pe care-l iubeste. Acest orgoliu se intoarce in final impotriva ei si il pierde pe cel pe care l-a iubit intotdeauna.
Pentru rolul lui Scarlett O’Hara au fost intervievate 1 400 de actrite dintre care doar 400 au fost audiate interpretind anumite scene din film. Nici cind au inceput filmarile, regizorul nu se hotarise la actrita care va interpreta rolul personajului principal feminin, iar pe Vivien Leigh a cunoscut-o la citeva saptamini de la inceperea filmarilor si aceasta intilnire a fost hotaritoare. Bette Davis a refuzat rolul principal, deoarece a crezut ca va juca alaturi de Errol Flynn cu care ea refuza sa joace.
La o luna dupa publicarea cartii “Pe aripile vintului”, producatorul filmului David O. Selznick a cumparat drepturile pentru ecranizarea ei chiar de la Mitchell cu o suma fara precedent pentru vremurile acelea, 50 000 de dolari. Pentru desavirsirea capodoperei cinematografice, Leigh a lucrat 125 de zile si a primit pentru acestea 25 000 de dolari, iar Gable a muncit doar 71 de zile pentru care a primit insa 120 000 de dolari.
Chiar daca Clark Gable era considerat unul dintre cei mai atragatori barbati ai acelui an, Vivien Leigh i-a cam distrus aceasta reputatie afirmind in fata unor ziaristi ca nu i-au placut deloc scenele in care ea trebuia sa se sarute cu Clark, “deoarece acesta avea o respiratie foarte urit mirositoare”, a afirmat actrita.
Filmul a beneficiat de contributia mai multor regizori, pe linga Victor Fleming care a fost si premiat cu un Oscar pentru cel mai bun regizor, au mai participat la crearea filmului George Cukor, Sam Wood. Distributia: Vivien Leigh-Scarlett O'Hara, Hattie McDaniel-Mammy,Clark Gable-Rhett Butler, Leslie Howard-Ashley Wilkes,Olivia de Havilland-Melanie Hamilton.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cand a aparut mai luna trecuta impreuna cu "Gazeta Sporturilor " desii am fost prezent la ora 6 dimineata ...n-am apucat sa-l cumpar ....era dat cu o saptamana inainte !!!Eu al am insa....pe frame-uri....evident ciuguleala de pe NET asa incat iti multumesc pentru oportunitatea de a revedea intreaga aceasta capodopera , a timpurilor in care cinematografia chiar insemna ceva ... Ca o informatie de can-can insa adevarata , cei doi actori principali ...au avut fel de fel de "neintelegeri " in timpul filmarilor , Viviane Leight declarand ulterior ca lui Reth { Clarck Gable] ai mirosea gura ...nu a alcool, iar cei d e la machiaj spuneau ca au fost nevoiti sa-i lipeasca urechile cu banda scoch deoarece erau prea mari si prea clapauge .Asta nu l-a imiedicat pe Gable sa se apuce de pilotaj ...ca un nebun ce-si dorea moartea imediat dupa decesul sotiei sale carole Lombard iar apoi sa s e inroleze { pe bune } in Fortele Aeriene Americane ca pilot de vanatoare -bombardament , adica un barbat adevarat !Clark Gable si nu numai el erau exasperati de fitele lui Scarlet { Vivianne Leight } si de intarzierile ei la filmari si chiar de ....lipsa d e talent...fireste aceasta din urma eu personal o consider o simpla rautate feminina deoarece ...femeile erau cele ce-o acuzau .
RăspundețiȘtergereVa multumesc pentru comentariul dumneavoastra,iar filmul chiar ca a intrecut si cartea!
RăspundețiȘtergere