luni, 29 aprilie 2013

Prin cenuşa imperiului-1975

Filmul reprezintă transpunerea pentru ecran a romanului lui Zaharia Stancu,"Jocul cu moartea".Plasată în frământatul an 1917, acţiunea filmului surprinde metaforic destrămarea unui imperiu şi renaşterea naţiunilor ce-şi reclamau imperios independenţa. Totul este privit din perspectiva a două personaje ce se deplasează aproape fantomatic "prin cenuşa imperiului" austro-ungar, surprins în agonia dinaintea dispariţiei sale: Darie, un tânăr încă nealterat de mizeriile din jur şi Diplomatul, un cinic cu pretenţii de nobleţe. Cei doi încearcă să supravieţuiască, dar Diplomatul sfârşeşte prin a fi arestat de autorităţi, iar Darie, mult mai matur acum, se alătură celor care luptă împotriva războiului. Distributia: Gabriel Oseciuc.

4 comentarii:

  1. Al am si eu dar sincer....chiar nu stiu prin ce " borcan " zace deci...multe multumiri ....lui Dumnezeu pentru faptul ca m-a ajutat de ti-am descoperit site-ul ! Mai fac si eu economie la DVD { in sensul ca nefunctionand....nu se paradeste deci al am mai mult timp } si nici nu mai stau sa-l caut prin gramada de CD-uri al caror fericit apropitar sunt .Oseciuc { o mai sti pe soru-sa ? Misto gagica ! N-avea ea prea mult talent actoricesc dar...."frumoasa cum nu-ma-n-vis un inger se arata " } , Cornel Coman { vesnicul ....socialist } sau Ernest Maftei { Dumnezeu sa-l odihneasca } si fireste ....Irina Petrescu alta actrita ce s e odihneste in praf de uitare si stele ! Cartea am citit-o ....in mileniul trecut dar daca asi citi-o azi....chiar nu mi-asi putea inchipuii altfel figura " Diplomatului " decat sub infatisarea lui Gheorghe Dinica ....unul dintre actorii romani ce se odihnesc la umbra lui Dumnezeu prin mila Lui . In materie de filme romanesti bati la popou multe site-uri de profil ...felicitari chevalliere si multe multumiri pentru cultura dumitale cinematografica atat d e vasta plus pentru filmele carora le esti propietar si ...nu-ti pare rau sa-nparti si cu altii din aceasta comoara ! Pentru asta dar nu numai ...respect deosebit mon cher ami !

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu multa placere si va multumesc mult pentru acest frumos comentariu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Scris de - Spiritul unui carlig de rufe -

    Da, multumesc si eu ca am putut vedea acest film de exceptie pe sit-ul tau, buna treaba, bravo Les Chevaliers, destept...!. Voi reveni sa mai vad si alte filme pe acest sit, avem, noi, romanii cateva filme de mare calitate, ca acesta de exemplu.

    RăspundețiȘtergere