joi, 9 mai 2013

Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (Anchetarea unui cetatean mai presus de orice banuiala)-1970

Film rar, si de aceea nu exista subtitrare si imi cer scuze anticipat.
"Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto" face parte din "Trilogia puterii",sub regia lui Elio Petri, alaturi de "Clasa muncitoare merge in paradis (Palme d’Or - 1971)" si "Proprietatea nu mai e un furt".Scenariul scris tot de Elio Petri, impreuna cu Ugo Pirro,schimba maniera neorealismului lui Michelangello Antonnioni,aducand o nota noua aspectului de "Crima-Ancheta".Asasinul,interpretat intr-o maniera de Oscar,de catre Gian Maria Volonte,este chiar "Seful Departamentului de Omucideri din cadrul Politiei"si tocmai a fost promovat ca "Sef al Securitatii de Stat".Cum nu exista crima perfecta,dupa ce isi ucide amanta,acesta se intalneste la plecare,pe holul blocului,cu un student.Culmea ironiei,seara,chiar el este acela care revine sa ancheteze cazul,prin postura sa de Politist criminalist.Il ancheteaza chiar pe studentul care il vazuse si modul in care il priveste acesta in timpul interogatoriului,il face pe ucigasul-politist sa isi simta adevarata sa vinovatie.Desi in final EL isi recunoaste vina printr-o scrisoare,declarand chiar verbal,superiorilor sai,adevarul,ramane "nepedepsit".De ce? Dintr-un adevar pe atunci,"neverosimil",acum in plina "actualitate: "Orice impresie ne-ar face, este un slujitor al legii, apartine deci legii si scapa judecatii omenesti”(dupa un vechi principiu al lui Kafka).Elio Petri a reusit sa demonstreze in acest superb film faptul ca societatea este absurda.Dandu-si seama ca,tocmai aceasta anomalie,nu poate sa nu frizeze absurdul,regizorul introduce momente tragi-comice,pe parcursul actiunii. Gian Maria Volonte, interpreteaza la perfectiune un rol destul de dificil. Mimarea nevinovatiei si asumarea acestui complex sunt bine punctate de actorul italian,care isi dovedeste inca odata talentul de netagaduit.Muzica lui Ennio Morricone,este perfect adecvata scenariului.Un film ce va ramane in Arhiva de Aur a Cinematografiei.
Distributia: Gian Maria Volonté-Dottore,Florinda Bolkan-Augusta Terzi.

5 comentarii:

  1. Ai avut ocazia sa vezi " Al lavorro va in Paradiso " ?In ceea ce ma priveste l-am vazut de 10 ori pe atunci { inainte de '89 fireste } si de cateva ori acum decand sant fericitu " apropitar " de PC conectat la NET !Giann Maria Volonte un actor complet { l-ai vazut in " Quen sabe " unde juca si turbatul ala de Klaus Kinski ...tatal Nastasiei Kinski...alta stea a ecranului care are si talent actoricesc nu numai frumusete ? } de drama , comedie , compozitor si scenarist totodata .Fiind in italiana acest film pe care sincer sa fiu abia acum ma pregatesc sa-l vizionez va fi o incantare in ciuda orei inaintate . Grazzie amico !

    RăspundețiȘtergere
  2. Con piacere caro signore per la tua commento!Filmul este extraordinar,iar Gian Maria Volonté este fantastic!
    Cat despre filmul "La classe operaia va in paradiso" si acela este exceptional!
    Iti multumesc pentru comentariu si te astept!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Titlul initial al filmului era ..."Muncitorii merg in Paradis " adica ....asa cum am tastat eu . Atunci cand a fost prezentata cronica filmului respectiv in revista "Cinema" { unde in alta parte ?} au fost date si ceva informatii despre , hai sa spunem "culisele " scenariului si producerii filmului .Iar pe afisul de la " Scala " in afara titlului romanesc era pe fundal si titlul initial ...adica chestia cu " Al lavorro"... Las la o parte faptul ca-n perioada respectiva faceam numeroase vizite la Biblioteca Italiana sau la cea americana { mai mult din spirit de fronda sa fi sigur , insa si materialele pe care le puteam consulta acolo...meritau riscul } si daca nici aia n-aveau ziare sau reviste despre cinematografie....Si-n plus la final ...nu mor impuscati toti participantii la miting ci ...doar unul singur , eroul principal caruia o data cu accidentul suferit { din vina sa exclusiva } si-a pierdut si locul de munca dar si...visurile de " marire " si a coborat in sfarsit cu picioarele pe pamant cum se spune , din pacate abia atunci a vazut ca daca nu mai performezi in lumea capitalista , esti aruncat precum un rebut .Pai nu-ti spusei de cate ori am vazut filmul ? Chiar sa nu fi vrut si ...tot intelegeam mesajul ! Fara suparare prietene dar, chiar daca nu dispun de un PC performant inca ma ajuta memoria ...cand este vorba despre ceea ce mi-a placut in viata : lectura { am vrut sa spun cartile dar, mi-era teama sa nu-ntelegi ...altceva } filmele si....femeile frumoase .Daca vrei am fost si inca ma consider un fel de Oblomov insa , fara a avea si " facilitatile " sale .

      Ștergere
  3. Si revin cu o precizare mon cher ...nu de alta dar sa nu fiu inteles gresit . In Italia exista { fireste sunt absolut sigur ca stiai asta }cel putin trei dialecte folosite in vorbirea curenta fireste in functie de zona .Unii folosesc cuvantul " lavorro " altii folosesc "operaia " iar altii folosesc..." schiavi " pentru a desemnarea aceleiasi ocupatii : muncitor ! Sper ca nu te-a jignit mica mea interventie dar ...asta e, am invatat italiana de la cineva ce se nascuse si traise acolo ...la " campangna" si nu-ntr-un oras precum Roma ,Venetia sau...Neapole si mai ales nu intr-o scoala din aceste frumoase orase ci ...doar la biserica din sat .

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum sa ma supar?Iti multumesc mult pentru comentariul tau foarte bun si foarte exact!
    Si bineinteles te astept in continuare!

    RăspundețiȘtergere