vineri, 19 aprilie 2013

Felix şi Otilia-1972

Ecranizare după romanul "Enigma Otiliei" de George Călinescu.
Felix Sima vine la Bucureşti ca să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină. El stă la unchiul lui, Costache Giurgiuveanu, simbol al vechii lumi decadente. În această lume meschină, unde toată lumea pândeşte moartea bătrânului ca să-i împartă averea, Felix o întâlneşte pe Otilia, nepoata lui Costache, de care se îndrăgosteşte nebuneşte. Otilia este gata să rupă orice legatura cu familia şi să înceapă o viaţă independentă, dar Felix nu are curajul să înceapă o viaţă nouă alături de ea. Astfel că Otilia îl acceptă pe Pascalopol, mai bătrân decât ea, dar bogat.Pentru prima dată după "La moara cu noroc", o capodoperă literară are parte de o ecranizare pe măsură. Decorurile, ambianţa şi interpreţii sunt memorabili, iar Iulian Mihu recreează în tonuri pastelate imaginea Bucureştiului de altădată. Ca şi capodopera lui Călinescu, filmul trece cu dezinvoltură prin toate genurile, de la bildungsroman la satiră, marcând un vârf al cinematografiei româneşti.Filmul este o foarte sobră radiografie a vieţii burgheze, surprinsă în cadru familial.Distributia:Sergiu Nicolaescu-Pascalopol, Radu Boruzescu-Felix,Julieta Ghiga Szönyi-Otilia.

2 comentarii:

  1. Am citit " Enigma Otiliei " prin '64 la " lectura obligatorie " pentru a nu ramane " Corijent la Limba Romana " asa ca-n cartea lui Ion Minulescu pacalit de titlu .Am crezut ca-i ceva cu spionaj , ceva in genul lui Haralamb Zinca .De atunci o recitesc de fiecare data cand imi aduc aminte de ea cu multa placere .Insa din '72 incoace am si chipurile personajelor , chiar daca Pascalopol...nu-l pot asocia chipului lui Nicolaescu { dar care s-a achitat magistral de rol } raman celelalte personaje si-n special Stanica Ratiu pe care nu mi-l mai pot imagina altfel decat avand figura lui Gheorghe Dinica ...Dumnezeu sa-l odihneasca ca mare actor a fost . Actor adevarat dintr-o generatie de actori adevarati !L-am revazut filmul cu placere pe site-ul dumneavostra facandu-mi cu aceasta ocazie mustrari de constiinta pentru ca atunci cand l-am gasit m-am zgarcit la cativa lei si nu l-am cumparat ...avand alte prioritati la vremea respectiva. Fondul muzical....vocea celui care a fost Aurelian Andreescu...si nu numai , a facut salile de cinematograf pline ...in ciuda subiectului relativ tern .Deci felicitari ,este unul dintre putinele filme regizate de Sergiu Nicolaescu ce MERITA RESPECT ! De fapt le poti numara pe degetele unei singure maini filmele pe care le-a regizat si se pot incadra la aceasta categorie : respect . Celelalte sant doar ciuguleli din imagini si dialoguri din alte filme si eu cel putin le consider filme de ...Duminica .

    RăspundețiȘtergere
  2. Si cartea a fost frumoasa,dar si filmul a fost foarte bine realizat! Curios,chiar saptamana trecuta ma gandeam la Pascalopol,si numai pe Sergiu il vedeam in locul acestui personaj.Va multumesc pentru felicitari,dar si pentru comentariu!

    RăspundețiȘtergere