vineri, 19 aprilie 2013

Il Gattopardo (Ghepardul)-1963

Filmul a fost nominalizat la Oscarul pentru cele mai bune costume, a câştigat Trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes şi încă 3 premii acordate de Asociaţia naţională a jurnaliştilor italieni de film-imagine, costume şi scenografie. Splendidă ecranizare a romanului scris de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, o atentă reconstituire a atmosferei socio-politice italiene de la mijlocul secolului trecut.Prinţul Salina, mare latifundiar sicilian de viţă nobilă, este bulversat de ştirile privind campania lui Garibaldi şi-şi dă seama că aristocraţia trebuie să se adapteze noilor realităţi istorice şi să cedeze privilegiile burgheziei. Prinţul aranjează căsătoria nepotului său Tancredi cu fiica unui bogat negustor, Angela, ca astfel să-şi poată menţine statutusul şi stilul de viaţă. Balul - în care nobilii se văd obligaţi să accepte că puterea a trecut în mâinile noilor îmbogăţiţi - este considerat una dintre cele mai frumoase scene de gen din întreaga istorie a cinematografiei. Distributia:Burt Lancaster-Prinţul Don Fabrizio Salina,Claudia Cardinale-Angelica Sedara,Alain Delon-Tancredi.

Un comentariu:

  1. Ecranizare a romanului omonim al lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa (publicat postum în 1958), filmul "Ghepardul" este o capodoperă a cinematografiei mondiale care prezintă declinul unei familii de nobili sicilieni în timpul mişcării de unificare a Italiei (il Risorgimento) de la mijlocul secolului al XIX-lea. Evenimentele istorice traversate de tânărul stat italian conduc la dispariţia treptată a aristocraţiei și la ascensiunea burgheziei pe scena politică.

    Prinţul Fabrizio Salina (interpretat magistral de Burt Lancaster), mare latifundiar sicilian de viță nobilă, este bulversat de știrile privind campania lui Giuseppe Garibaldi și-și dă seama că aristocrația trebuie să se adapteze noilor realități istorice și să-şi cedeze privilegiile burgheziei. Dorinţa de a menține statutul social și stilul de viață al familiei îl împinge la o serie de compromisuri: acceptă ca nepotul său preferat, contele Tancredi Falconeri (Alain Delon), să se alăture rebelilor conduşi de Garibaldi şi apoi îl împinge pe acesta să se căsătorească din interes cu Angelica (Claudia Cardinale), fiica bogatului negustor Calogero Sedara. Balul, la care nobilii se văd obligați să accepte că puterea a trecut în mâinile noilor îmbogățiți, este una dintre cele mai frumoase secvenţe din întreaga istorie a cinematografiei.

    RăspundețiȘtergere