duminică, 16 martie 2014

The Grapes of Wrath― Fructele mâniei-1940

Adaptare dupa romanul lui John Steinbeck.

Victime ale crizei economice din 1929, membrii familiei Joad pornesc, la bordul unui camion, o lungă călătorie de la estul la vestul Statelor Unite, in căutarea unor slujbe salvatoare in California.
Scena cu bătrânul fermier care refuză sa părăseasca pământul , in timp ce toata familia trebuie sa pornească la drum ,iar o alta in care personajul interpretat de Jane Darwell isi impacheteaza câteva obiecte care ii readuc in minte atatea amintiri, mi se par câteva dintre cele mai emotionante scene filmate vreodată.
John Ford reuseste sa recreeze in filmul său, viata din timpul marii crize economice din Statele Unite,unde fermierii sătui de praf si sărăcie,isi părăseau casele fortati sau din propia initiativă si migrau spre California , unde insă puteau sa găsească un mediu poate chiar mai ostil. Henry Fonda este impecabil in rolul său,dar Jane Darwell este cea care merită cele mai mari laude pentru prestatia ei atat de convingătoare si in acelasi timp atât de miscătoare. Deceptiile suferite acolo,trăirile lor,pierderea sperantei,urcusurile si coborâsurile din anumite situatii,au facut ca evenimentele din carte cat si filmul sa rămană cat se poate de actuale.
De fapt ce este viata? Numai personajele se schimbă dar vremurile ramân aceleasi. Distributia: Henry Fonda-Tom Joad, Jane Darwell-Ma Joad, Russell Simpson-Pa Joad, John Carradine-Jim Casy.

Fragmente din carte! 

"― Ia-o domol,Tom! îl sfătui dânsa.Trebuie sa ai răbdare.Stii,Tom....oamenii de teapa noastră au să mai viețuiască si când din seminția ălora n-are să mai ramână nici urmă pe pamânt.Da,Tom,noi suntem din vița acelora care traiesc.N-au să ne poată ei niciodata stârpi.Da,noi suntem poporul....si ținem la greu.
― Si totdeauna suntem batjocoriți.
― Stiu.Si maica râse  înăbusit.Poate asta ne face sa fim asa de tari.Bogații se inaltă si pe urmă mor,iar odraslele lor sunt niste becisnici si repede se sting. Dar noi,Tom,noi mergem înainte.Nu trebuie să te treci cu firea,băiatul mamei!Au sa vină altfel de vremuri.
― De unde stii?
― Nu stiu de unde."
"― Peste tot am căutat,maică. De când n-am mai avut bani pentru benzină,am alergat pe jos.Am bătut la fiecare poartă si ne-am dus din casă in casă, până si acolo unde stiam bine ca n-o sa găsim de muncă.Asta îți mănâncă sufletul,să umbli si să cauti ceva ce știi sigur că n-ai sa găsesti."
"Dar n-a fost clipă de la Dumnezeu sa nu-mi fiarbă sângele in vine."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu